21 Wrz

Co możesz zrobić, aby uniemożliwić Google i innym osobom śledzenie Twojego telefonu

Smartphone with map on screen

Naturalne jest ograniczenie sposobu, w jaki smartfon śledzi Twoją lokalizację. Oczywiście posiadanie urządzenia, którego głównym celem jest łączenie się z sieciami, takimi jak Wi-Fi, GPS, wieże telefoniczne i Bluetooth, a jednoczesne zachowanie prywatności w danej lokalizacji, może być trudne.

Temat ten został bardzo wyraźnie podkreślony w raporcie Associated Press, który zwrócił uwagę, że nawet jeśli ustawienie “Historia lokalizacji” jest wyłączone na Twoim koncie Google, firma ta może nadal rejestrować, gdzie byłeś fizycznie, dzięki innym ustawieniom o nazwie “Aktywność w internecie i aplikacjach”.

Rzecznik Google potwierdził problem związany z lokalizacją w e-mailu: “Historia lokalizacji to usługa Google całkowicie opowiedziana, a użytkownicy mają kontrolę, aby ją edytować, usunąć lub wyłączyć w dowolnym momencie. Jak wynika z historii, upewniamy się, że użytkownicy wiedzą, że po wyłączeniu tego produktu nadal używamy lokalizacji, aby poprawić jakość korzystania z Google. ”

Jeśli chcesz zminimalizować zakres, w jakim Twój telefon Cię śledzi, oto kilka podstawowych działań, które pomogą Ci chronić Twoją prywatność.

Krok 1: Rozpocznij od ustawień Google

Aby ograniczyć możliwości Google’a, aby wiedzieć, gdzie jesteś, pierwszym krokiem jest zalogowanie się na swoje konto. Najłatwiej zrobić to na pulpicie. W przeglądarce przejdź do strony myactivity.google.com, a następnie do elementów sterujących Aktywność, które będą po lewej stronie, jeśli używasz przeglądarki Chrome. U góry zobaczysz pole Aktywność w internecie i aplikacjach. Wyłącz (lub w nieco niepokojącym żargonie Google’a “zatrzymaj” go). Jeśli korzystasz z Safari, możesz znaleźć kontrolki aktywności pod trzema kropkami u góry po prawej stronie.

Gdy jesteś na stronie Aktywność w internecie i aplikacjach, poszukaj opcji po lewej stronie z napisem “Usuń aktywność według”, aby zarządzać zapisami Google dotyczącymi Twoich działań.

Następnie w polu poniżej Aktywność w internecie i aplikacjach pojawi się inne pole o nazwie Historia lokalizacji. Wyłącz to. W tym samym obszarze powinien pojawić się link do “zarządzania działaniami”. Kliknięcie tego przycisku przeniesie Cię do tego, co Google wywołuje na Osi czasu; ma widok mapy i informacje o tym, gdzie byłeś. Ikona koła zębatego w prawym dolnym rogu oferuje dodatkowe opcje, w tym usuwanie całej historii lokalizacji.

Krok 2: dla Androida

Jeśli jesteś użytkownikiem smartfona z Androidem, możesz wykonać dodatkowe czynności na tym urządzeniu mobilnym. W Ustawieniach przejdź do opcji Bezpieczeństwo i lokalizacja. Przewiń w dół do sekcji Prywatność, a następnie do Lokalizacji i kliknij na nią. Na samym dole kliknij Historia lokalizacji Google. Jeśli w poprzednim kroku został on wyłączony z przeglądarki, powinien również być wyłączony. Po sprawdzeniu tego, wróć do głównej strony Lokalizacja w telefonie, naciskając strzałkę wstecz w lewym górnym rogu.

U góry strony Lokalizacja znajduje się przełącznik do wyłączania wszystkich usług lokalizacyjnych. Jeśli chcesz, możesz je wyłączyć lub wyłączyć i konkretnie zarządzać aplikacjami, które mogą i nie mogą korzystać z Twojej lokalizacji, klikając “Uprawnienia na poziomie aplikacji”. Przechodzenie do tego ekranu pozwala wyłączyć dostęp do lokalizacji w Mapach Google, przykład. Jeśli to zrobisz, przetestuj go, uruchamiając aplikację Mapy i spróbuj ją wykryć. Pojawi się monit z pytaniem “Czy zezwolić Mapom na dostęp do lokalizacji tego urządzenia?”

Możesz również wyłączyć uprawnienia do lokalizacji dla kamery na tej samej stronie uprawnień na poziomie aplikacji, co oznacza, że Twój telefon nie powinien wiedzieć, gdzie jesteś, kiedy robisz zdjęcie i nie uwzględnia tego w metadanych obrazu. Aplikacje z dostępem do zdjęć mogą przedstawiać przybliżone dane o Twojej lokalizacji, analizując geotagi na zdjęciach.

Krok 2: dla iPhone’ów

Zarządzanie tym, co twój iPhone wie o twojej lokalizacji, jest podobnym procesem: Przejdź do Ustawień, Prywatności, a następnie Usług lokalizacyjnych. Stamtąd możesz wyłączyć go całkowicie lub zarządzać tym, które aplikacje mogą wykorzystywać dane o lokalizacji. Zobaczysz trzy opcje dla większości aplikacji: “Nigdy”, “Podczas korzystania z aplikacji” lub “Zawsze”. W przypadku wątpliwości “Korzystanie z aplikacji” jest bezpieczniejszą opcją niż “Zawsze” i oczywiście ” Nigdy “całkowicie nie wyłącza działań związanych z lokalizacją tej aplikacji.

Jeśli martwisz się szczególnie o produkty Google, poszukaj aplikacji stworzonych przez Google na tej liście: Kalendarz Google, Strona główna, Mapy i Wiadomości mogą być zainstalowane. Zarządzaj nimi tak, jak chcesz. Możesz nawet kontrolować dane o lokalizacji w domyślnej przeglądarce telefonu za pośrednictwem elementu “Safari Websites”.

Wreszcie, na samym dole znajduje się opcja “Usługi systemowe”. Znajdziesz tam mnóstwo innych usług telefonicznych, dzięki którym możesz zdecydować, czy chcesz znać swoją lokalizację, w tym “Znaczące lokalizacje” w Dolny. Kliknięcie w to pozwoli ci dowiedzieć się, co twój telefon z kolei dowiedział się o tym, gdzie byłeś, choć zauważa, że “Istotne Lokalizacje są szyfrowane i nie mogą być odczytane przez Apple.”

Zgodnie z ogólną zasadą, twój telefon stanie się mniej funkcjonalny po wyłączeniu usług lokalizacyjnych: jeśli chcesz, aby Twoja aplikacja Mapy Google wiedziała, gdzie jesteś, kiedy naciskasz małą ikonę podobną do kompasu w prawym dolnym rogu, musisz przynajmniej włączyć usługi lokalizacyjne dla niego podczas korzystania z aplikacji.

O czym jeszcze pamiętać?

“Google ma zbyt silny wpływ na ekosystem Androida, a tym samym Apple ma bardzo silną kontrolę nad ekosystemem systemu iOS” – mówi Sean O’Brien, członek Yale Privacy Lab. “Dyktują to, co użytkownicy mogą i czego nie mogą zobaczyć w interfejsie użytkownika.”

Innymi słowy, w tym przypadku w Google użytkownicy, którzy wyłączyli Historię lokalizacji, byli prawdopodobnie zaskoczeni, że ich lokalizacja była nadal śledzona. “Łańcuch zaufania między dystrybutorem oprogramowania, którym jest Google w tym przypadku, a użytkownikiem końcowym, jest po prostu zepsuty” – dodaje O’Brien.

Nadal niepokoi prywatność i bezpieczeństwo? Możesz rozważyć usunięcie aplikacji, których nie używasz, za pomocą szyfrowanej usługi komunikacyjnej, takiej jak Signal, lub walczyć z inwigilacją, czytając o tym, co zaleca Electronic Frontier Foundation. A O’Brien sugeruje instalację F-Droid na telefonach z Androidem i używanie go zamiast sklepu Google Play do pobierania aplikacji. To dlatego, że mówi, że F-Droid jest “kontrolowany przez wolontariuszy”, podczas gdy on dodaje: “Google okazał się kiepskim szafarzem Play Store.”

Na koniec rozważ audyt ustawień prywatności w kluczowych sieciach społecznościowych, takich jak Facebook: zwróć szczególną uwagę na aplikacje i strony internetowe, które zintegrowałeś z kontem, i usuń je według własnego uznania. Aby to zrobić za pomocą przeglądarki, przejdź do swojego konta na Facebooku, znajdź odwrócony trójkąt po prawej stronie i kliknij go, a następnie wybierz Ustawienia, a następnie Aplikacje i strony internetowe po lewej.

ŹRÓDŁO